BLR-VAJ-02-F2
BLR-VAJ-02-F2

Chřestová fritata

10542708_10202268712943839_405695924423348411_oOd PetrMichalek  

Duben 1, 2015

0.0
  • Příprava: 15 min.
  • Vaření: 20 min.
  • 15 min.

    20 min.

    35 min.

Ingredience

2 lžíce másla

1/2 hrnku nakrájené šalotky

1/2 lžišky soli

500g chrěstu (pouze střední části)

6 velkých vajec

3/4 hrnku sýru cottage (např ricotta)

1 lžíce čerstvé nakrájené pažitky

1/4 lžičky sušeného drceného estragonu

1 hrnek nakrájeného sýru Gruyere nebo bodobného

Postup přípravy

Na pánvi si rozehřejeme lžíci másla, přidáme šalotku a posmažíme do sklovata (zhruba 3 minuty). Poté přidáme chřest a povaříme další zhruba 3 minutky.

Smícháme si vejce, ricottu, pažitku a estragon. Přidáme směs vajec na pánev a povaříme, dokuď nebude vše kromě uplného středu uvařené (asi 5 minut). Mezi tím si předehřejte troubu.

Rozhažte po fritatě sýr Gruyere a dejte ji zapéct do trouby dokuď nebude mít povrch zlatavý (asi 6-8 minut).

Vyjměte fritatu z trouby. Oddělte okraje od pánve. Opatrně vyjměte hotovou fritatu ven z pánve a nakrájejte ji na díly. Nakonec můžete dozdopit nakrájenou pažitkou.

Všechny fritaty, i když se na první pohled zdají velmi jednoduché, dokáží člověka řádně potrápit. Největším tajemstvím přípravy perfektní fritaty, nebo téměř každého pokrmu jehož základem jsou vajíčka, je **pomalé** vaření. Fritata by měla být dostatečně propečená, aby měla hezkou strukturu a zároveň měkká a jemná na zkus. Pokuď ji budete vařit příliš rychle, bude vysušená a nedobrá.

Jaká je jednoduchá pomůcka, díky které bude fritata krásně nadýchaná a zároveň bude mít onu potřebnou strukturu? **Sýr cottage!** Nemáte ho moc rádi? To je škoda, ale dejte mu šanci, protože ve fritatě se ve vejcích a ostatních ingrediencích v podstatě ztratí, ale pomůže zajistit onu potřebnou nadýchanost fritaty.

00:00

0 Hodnocení

Všechna pole jsou vyžadována k přidání receptu.