BLR-VAJ-01-F1
BLR-VAJ-01-F1

Fritata s artyčoky a pórkem

10542708_10202268712943839_405695924423348411_oOd PetrMichalek  

Duben 1, 2015

0.0
  • Příprava: 20 min.
  • Vaření: 35 min.
  • 20 min.

    35 min.

    55 min.

Ingredience

2 lžíce másla

2 hrnky nakrájeného pórku

1/2 hrnku artyčokových srdíček nakrájených na poloviny

1/2 lžičky drceného estragonu (nebo provencáslké koření či tymián)

1/4 lžičky soli

5 vajec

1 hrnek sýru cottage (např. ricotta)

2 lžíce bezlepkové mouky (je možno vynechat)

1/2 lžičky prášku do pečení

1 hrnek strouhaného parmesánu

čerstvá petrželka na dozdobení

Postup přípravy

Na pánvi si rozehřejeme lžíci másla, přidáme pórek a posmažíme dokuď nezměkne (zhruba 10 minut). Poté přidáme artičoková srdíčka, estragon a sůl. Povaříme, dokuď nejsou artyčoky prohřáté, poté je vyjmeme z pánve a dáme stranou.

Ve střední misce smícháme dohromady vejce a sýr cottage. V malé misce smícháme mouku, parmesán a prášek do pečení. Přidáme namíchanou směs mouky do vajec a zamícháme. Do směsi přidáme posmažené artyčoky a pórek. Barva zamíchané směsi se může v tento moment “divně změnit” ale žádný strach, změní se do normálu při dalším vaření.

Očistěte pánec papírovým ubrouskem. Potom rozehřejte druhou lžíci másla, řádně míchejte aby se máslo dobře rozpustilo. Přidejte na pánev směs vajec a ostatních ingrediencí. Pořádně promíchejte, aby byly artyčoky a pórek dobře rozprostřeny po ploše. Snižte teplotu, zakryjte pánev a pomalu vařte 12-15 minut dokuď nebude vše kromě uplného středu propečené. Pečlivě toto kontrolujte každých pár minut. Teplota by měla být nastavena tak, aby byla dostatečně vysoká aby se vše propeklo,ale zároveň nebyly okraje zhnědlé.

Nastavte rošt v troubě do horní třetiny a předehřejte troubu. Jakmile je fritata kromě středu propečená umístěte ji do trouby kde ji po dobu 3-4 minut dopečte, dokuď nebude povrch lehce nazlátlý.

Vyjměte fritatu z trouby. Oddělte okraje od pánve. Opatrně vyjměte hotovou fritatu ven z pánve a nakrájejte ji na díly. Nakonec ozdobte čerstvou nakrájenou petrželkou.

Všechny fritaty, i když se na první pohled zdají velmi jednoduché, dokáží člověka řádně potrápit. Největším tajemstvím přípravy perfektní fritaty, nebo téměř každého pokrmu jehož základem jsou vajíčka, je **pomalé** vaření. Fritata by měla být dostatečně propečená, aby měla hezkou strukturu a zároveň měkká a jemná na zkus. Pokuď ji budete vařit příliš rychle, bude vysušená a nedobrá.

Jaká je jednoduchá pomůcka, díky které bude fritata krásně nadýchaná a zároveň bude mít onu potřebnou strukturu? **Sýr cottage!** Nemáte ho moc rádi? To je škoda, ale dejte mu šanci, protože ve fritatě se ve vejcích a ostatních ingrediencích v podstatě ztratí, ale pomůže zajistit onu potřebnou nadýchanost fritaty.

00:00

0 Hodnocení

Všechna pole jsou vyžadována k přidání receptu.