Bezlepkové těstoviny s dýňovou omáčkou

 

bezlepkovePenneTestovinyDynovaOmacka

 

Ingredience (4 porce):

  • 300 g těstovin (např. Massimo Zero Penne Rigate)
  • 400 g dýně (ideálně Hokkaido nebo máslová dýně)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml smetany na vaření (může být i rostlinná)
  • ¼ kostky zeleninového bujónu Bauer
  • 50 g parmazánu (strouhaný)
  • Špetka muškátového oříšku
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky (např. petržel nebo tymián)
  • Orestovaná dýňová semínka na ozdobu

Postup:

  • Dýni očistěte, oloupejte (pokud používáte Hokkaido, loupat nemusíte), zbavte se semínek a nakrájejte na menší kostky.
  • Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Restujte na středním plameni, dokud cibule nezesklovatí, asi 3–5 minut.
  • Přidejte prolisovaný česnek a restujte další 1–2 minuty, dokud nezačne vonět.
  • Do pánve přidejte kostky dýně a krátce orestujte. Poté přidejte ¼ kostky zeleninového bujónu, který rozmícháte ve 100 ml horké vody. Vařte asi 10–15 minut, dokud dýně nezměkne.
  • Když je dýně měkká, přilijte smetanu a nechte prohřát. Přidejte špetku muškátového oříšku, osolte a opepřete dle chuti.
  • Směs můžete rozmixovat ponorným mixérem, pokud chcete jemnou krémovou omáčku, nebo ji nechat s kousky dýně, záleží na preferencích.
  • Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu, v osolené vodě, dokud nejsou al dente.
  • Uvařené těstoviny slijte a smíchejte s dýňovou omáčkou. Přidejte strouhaný parmazán a promíchejte, aby se těstoviny obalily omáčkou.
  • Hotové těstoviny rozdělte na talíře, posypte čerstvými bylinkami a orestovanými dýňovými semínky.

Tip: Pokud chcete přidat více chuti, můžete do omáčky přimíchat trochu opečené slaniny nebo žampiony.

Nechte si chutnat! 😊

Zpět do obchodu