Co je celiakie?
Autoimunitní onemocnění, které ovlivňuje trávicí systém a je vyvoláno konzumací lepku. Lepkem se rozumí bílkovina obsažená v některých obilninách, jako je pšenice, ječmen a žito. Při celiakii dochází k poškození tenkého střeva, což vede k problémům s vstřebáváním živin. To může mít za následek různé zdravotní komplikace, od trávicích problémů po vážnější onemocnění jako osteoporóza či anémie.
Jak poznáte celiakii?
U DOSPĚLÝCH
U dospělých je méně pravděpodobné, že budou mít zažívací příznaky, pouze jedna třetina z nich má průjem. Pokud by měli zažívací problémy, velmi pravděpodobně by se na celiakii přišlo dříve.
Dospělí mají většinou jeden z těchto příznaků:
- nevysvětlitelnou anémii z nedostatku železa
- únavu
- bolesti kostí nebo kloubů
- artritida
- osteoporóza nebo osteopenie (úbytek kostní hmoty)
- poruchy jater a žlučových cest
- deprese nebo úzkost
- periferní neuropatie (brnění, necitlivost nebo bolest rukou a nohou)
- záchvaty nebo migrény
- vynechání menstruace
- neplodnost nebo opakované potraty
- vředy v ústech
- dermatitis herpetiformis (svědivá kožní vyrážka)
U DĚTÍ
- nadýmání a bolesti břicha, chronický průjem, zvracení, zácpa
- bledá, zapáchající nebo mastná stolice
- anémie z nedostatku železa
- úbytek hmotnosti
- únava
- podrážděnost a problémy s chováním
- opožděný růst a puberta
- malý vzrůst, neprospívání
- porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD)
Je důležité mít na paměti, že někteří lidé mohou mít celiakii bez zjevných příznaků, případně trpí problémy, které si nikdo s celiakií nespojí, což může vést k pozdní diagnóze. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy, neváhejte požádat vašeho lékaře v test protilátek.
Celiakie a její rizika
Lidé s celiakií mají dvakrát vyšší riziko vzniku ischemické choroby srdeční a čtyřikrát vyšší riziko vzniku rakoviny tenkého střeva. Neléčená celiakie může vést k rozvoji dalších autoimunitních poruch, jako např:
- cukrovka I. typu
- roztroušená skleróza
- dermatitis herpetiformis (svědivá vyrážka)
- anémie
- osteoporóza
- neplodnost a potraty
- neurologické stavy - např. epilepsie a migrény
- malý vzrůst
- srdeční onemocnění, rakovina střev
Bezlepková dieta – základní kámen léčby
Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění, což znamená, že nelze vyléčit. Aktuálně jedinou účinnou léčbou celiakie je striktní bezlepková dieta. Znamená to úplné vyloučení všech potravin, které obsahují lepek. I malé množství lepku může u lidí s celiakií vyvolat reakci – ať už zjevnou, kdy je vám zle a projeví se některý z příznaků nebo i bez zjevných příznaků, ale o to nebezpečnější. V tomto případě dochází v poškození tenkého střeva – vyhlazení jeho klků a tím i nemožnost vstřebávat živiny tak, jako u zdravého střeva - viz obrázek.
Při pečlivém dodržování diety mohou ale lidé s celiakií vést naprosto bezproblémový život.
Co jíst a čemu se vyhnout?
- Jezte: Přirozeně bezlepkové potraviny jako čerstvé ovoce a zeleninu, masa, ryby, vejce, mléčné výrobky, a bezlepkové obilniny (např. kukuřice, rýže, pohanka).
- Vyhněte se: Pšenici, žitu, ječmeni a všem výrobkům, které je obsahují.
Velký pozor na skrytý lepek: pokud jste „celiak-začátečník“ velmi lehce se může stát, že sníte lepek nevědomky. Může se ukrývat nejčastěji v koření, uzeninách a paštikách, dochucovadlech (kečup, hořčice, sojovka...), kypřící prášky do pečiva, pudinky, bramborové noky, krokety, hranolky, instantní pokrmy a bohužel mnoho dalších včetně léků, kapek a sirupů.
Základní přehled bezlepkových potravin
- Ovoce, zelenina
- Luštěniny všeho druhu
- Ořechy
- Maso
- Mléko a mléčné výrobky, vejce
- Kukuřice, rýže, proso (jáhly), pohanka, amarant, quinoa
- Cukr řepný nebo třtinový, pravý včelí med, javorový sirup
- Zahušťovadla: agar, guarová guma, tapioka, xanthan
- Psyllium (vláknina z jitrocele kopinatého)
- Droždí
Proč je lepek tam, kde ho nikdo nečeká?
Lepek má velmi dobré pojivové vlastnosti a také není drahý, proto se často využívá jako plnidlo do všech možných typů potravin a polotovarů. Proto vždy pečlivě zkoumejte etikety a hledejte ideálně přeškrtnutý klas nebo detailní složení.
Jak se vypořádat s bezlepkovou dietou?
Začátek může být náročný, ale s časem a praxí se naučíte, jak snadno identifikovat bezlepkové potraviny a užívat si chutné a zdravé jídlo. Také se naučíte, že není nutné trávit přemýšlením o vhodném pokrmu dlouhé hodiny. Dnes již existují různé bezlepkové alternativy, jako jsou bezlepkové těstoviny, bezlepkové bujóny a dochucovadla, chleby a další pekařské výrobky, uzeniny i trvanlivé „hotovky“, které vám pomohou udržet pestrou a vyváženou stravu bez větší námahy.
Naše bezlepkové prověřené alternativy:
- těstoviny MASSIMO ZERO a GLUTINIENTE - vynikající bezlepkové těstoviny – italská kvalita i chuť, téměř k nerozeznání od klasických
- bujóny a dochucovadla BAUER – klasické i exotické chutě ve zdravé podobě a opět v italské kvalitě
- chleby a pečivo SCHAR
- hotovky od české firmy – EXPRES MENU – ideální varianta na cesty, soustředění, tábory či výlety s rodinou a kamarády
- připravujeme a můžete se v květnu těšit na: bezlepkový kuskus BIA!!!
Stále hledáme, ochutnáváme a přidáváme na náš e-shopu novinky, které vám usnadní a zpříjemní život s bezlepkovou dietou
Závěrem
Celiakie je vážné onemocnění, ale s vhodnou dietou a péčí je možné vést plnohodnotný a zdravý život. Pokud máte podezření na celiakii, je důležité obrátit se na lékaře pro správnou diagnózu a poradenství. A pamatujte, že v dnešní době existuje mnoho chutných a zdravých bezlepkových alternativ, které vám usnadní dodržování bezlepkové diety.
Připojte se k nám a objevte svět bezlepkových potravin, který je plný chuti a možností!