Calamarata je další z tradičních tvarů italských těstovin, tentokrát tradičně používaných především v Kampánii. Za svůj název vděčí podobnosti s kroužky chobotnice, s nimiž se často podává. Tentokrát jsme pro vás ale připravili recept s tuňákem, který velmi vynikne v (možná pro někoho překvapivé) kombinaci s mrkví. Stojí to ale za vyzkoušení. Jídlo je nejen velmi chutné, ale taky zdravé.
Příprava |
Vaření |
Celková doba |
15 min |
15 min |
30 min |
Suroviny (2-3 porce):
- 250 g Calamarata Glutiniente
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
- 1 šalotka, nakrájená na tenké plátky
- 150 g tuňáka v oleji, okapaného a rozdrobeného
- Čerstvá petržel, jemně nasekaná
- Sůl a pepř podle chuti
Postup :
Přiveďte k varu velké množství osolené vody, ve které se bude vařit Calamarata. Těstoviny musí být vždy al dente, aby pokrm mohl vyniknout.
Mezitím na pánvi rozehřejte kapku olivového oleje a přidejte na plátky nakrájené šalotky. Na středním plameni nechte zavadnout, přidejte na plátky nakrájenou mrkev a vařte 8-10 minut, dokud nezměkne.
Calamarata Glutiniente al dente slijte a část vody z vaření si nechte.
Přidejte těstoviny do pánve s mrkví a šalotkou. Přidejte na kusy nadrobeného tuňáka a jemně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
V případě potřeby přidejte ještě trochu vody z vaření těstovin, aby byla omáčka krémovější. Podle chuti osolte a opepřete.
Calamarata s mrkvovým pestem a hrudkami tuňáka dejte na servírovací talíře a posypte čerstvě nasekanou petrželkou.
Podávejte horké a vychutnejte si jedinečnou a bezlepkovou chuťovou explozi!