BEZLEPKOVÉ KUŘECÍ RAGÚ S HOUBAMI
INGREDIENCE NA 4 PORCE:
- 500 ml bezlepkového kuřecího vývaru Bauer (1 kostka nebo 2 lžičky granulovaného bujónu)
- 3 kuřecí stehna bez kůže a kostí
- sůl a pepř podle chuti
- olivový olej
- 1/2 středně velké cibule nakrájené na kostičky
- 2 cherry rajčátka
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1/2 lžičky granulovaný zeleninový bujón Bauer (pozor obsahuje sůl, proto solit už jen opatrně)
- 1 bobkový list, 1 snítka rozmarýnu
- 1/8 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 hrnku bílého vína
- 225 g bílých žampionů nakrájených na plátky
- 170 g bezlepkových těstovin fusilli Massimo Zero nebo fusilloni Glutiniente
- petrželka na ozdobení
- strouhaný parmezán
POSTUP:
- Do hluboké pánve s nepřilnavým povrchem dejte 1 lžíci olivového oleje. Přidejte kuře, osolte (jen mírně nebo vůbec, později přidáme granulovaný zeleninový bujón, který obsahuje sůl), opepřete a narychlo opečte na vyšší teplotě. Stačí 2-3 minuty z každé strany. V této fázi nemusí být maso propečené.
- Kuře přendejte na talíř a posypte ho zeleninovým bujónem (granulovaným). Na pánvi osmažte cibuli. Poté do středu pánve přidejte zakysanou smetanu a nechte minutu bublat, pak vmíchejte do cibule.
- Přidejte bílé víno, bobkový list, rozmarýn a hřebíček. Povařte 4-5 minut, aby se množství zredukovalo na polovinu.
- Kuře dejte zpět do pánve a přilijte asi 1 šálek kuřecího vývaru. Přikryjte a vařte 15 minut.
- Kuře vyjměte z pánve a nakrájejte ho na kousky. Do pánve přidejte houby a asi 3/4 šálku kuřecího vývaru.
- Přiveďte k varu a pak přidejte kuře a nakrájená rajčata. Vařte dalších 10-15 minut. Zatímco se ragú dodělává, uvařte vodu na těstoviny.
- Uvařené těstoviny slijte a promíchejte s ragú. Posypte parmezánem a petrželkou.
TIPY:
Bezlepkový kuřecí vývar připravte buď klasicky z bujónové kostky v horké vodě nebo použijte stále oblíbenější granulovaný bujón, který se okamžitě rozpustí i ve studené vodě, má výraznější chuť, a ragú tak bude ještě lahodnější a chutnější. Granulovaný bujón lze přidávat i rovnou do pokrmů během jejich vaření. Navíc i ušetříte, protože z jednoho balení granulovaného bujónu připravíte 7,5 litru (30 porcí) prvotřídního domácího vývaru.
Dokonalé chuti ragú docílíte s řemeslně vyráběnými italskými těstoviny Massimo Zero nebo Glutiniente, které jsou nejen bezlepkové, ale i výjimečně chutné.