Příprava |
Vaření/Pečení |
Celková doba |
30 min |
3,5 h |
4 h |
Ingredience pro 4 osoby
- 170 g nakrájené pancetty na kostičky
- 1 lžíce oleje
- 1,3 kg hovězího masa nakrájeného na kostky (přední, zadní, kližka, hovězí péro, ořech nebo vrchní či spodní šál)
- 1 mrkev, 1 cibule
- 1 lžička soli, ¼ lžičky pepře
- 30 g rýžové mouky
- 700 ml červeného vína typu Cabernet
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 stroužky česneku
- 3 snítky tymiánu, 1 bobkový list
- 600 ml vývaru, který byl připraven ze 3 lžičky instantního hovězího vývaru Bauer
Na dochucení, ozdobení (není nutné):
- 4 lžíce másla
- 6-8ks menší šalotky
- 300 g žampionů
Postup:
Maso nakrájejte na kostky velké asi 5 cm. Pancettu a mrkev nakrájejte na malinké kostičky, asi 0,5 cm velké. Cibuli nakrájejte nadrobno. Troubu předehřejte na 160 ⁰C.
Rozpalte velký hrnec, který bude možné dát do trouby. Na oleji opečte pancettu, nechte pustit tuk. Přilijte olej, rozpalte plotýnku a vložte do hrnce maso, které je třeba zprudka opéct ze všech stran. Osolte a opepřete. Přidejte nakrájenou mrkev a 5 minut za stálého míchání opékejte. Přidejte nakrájenou cibuli a opět opékejte ještě 5 minut. Během opékání občas promíchejte.
Když se zelenina opeče, podlijte vínem, přidejte protlak, česnek, zasypte moukou a minutu míchejte. Přidejte tymián, rozmarýn a bobkový list. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte odvařit víno cca. na polovinu. Občas promíchejte.
Když se svaří víno, přilijte vývar. Přikryjte poklicí, přiveďte k varu a vložte do trouby. Pečte cca. 2,5 hodiny na 130°. Pak hrnec odklopte a pečte ještě půl hodiny. Každou hodinu v troubě lehce promícháme.
Podle množství omáčky na konci pečení, můžeme ještě zredukovat na pltně. Kdo má jád omáčku jemnou, maso vyndá z hrnce a omáčku propasíruje.
K dokonalosti už chybí jen na másle orestované šalotky a žampińy, které nakrájejte na větší kousky a cca. 5 minut restujte (můžete i se lžičkou medu). Ty poté na talíři nasypte na maso Podávat můžete s pečivem, těstovinami nebo s bramborovou kaší.
DOBROU CHUŤ !