Příprava | Vaření | Celková doba |
15 min |
15 min |
15 min |
INGREDIENCE PRO 4 OSOBY:
350 g lasagní nebo těstovin tagliatelle
350 g hub lišek (případně jiných hub)
120 g špeku nebo slaniny, nakrájené na tenké plátky
1/2 cibule
1 stroužek česneku
1 kostka zeleninového bujónu se šafránem
petržel podle chuti
500 ml vody
extra panenský olivový olej
sůl podle chuti
POSTUP:
- Nejprve si připravte šafránový vývar – jednu kostku zeleninového bujónu s šafránem rozpusťte v půl litru vody a krátce povařte.
- Lišky očistěte od případných nečistot pomocí kartáčku nebo mírně navlhčeného hadříku. Odstraňte koncové části stonků a lišky nakrájejte na malé kousky.
- Očistěte cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky. Na pánev dejte kapku oleje, přidejte nakrájenou cibuli a polovinu slaniny. Smažte 2–3 minuty.
- Do pánve přilejte půl naběračky šafránového vývaru, pokračujte ve vaření 2 minuty a poté přidejte nakrájené lišky.
- Dolejte vydatnou naběračku šafránového vývaru a lišky vařte na prudkém ohni 15 minut. Průběžně míchejte a případně dolejte další vývar.
- Vypněte sporák a odstavte.
- Mezitím uvařte těstoviny v osolené vodě a přidejte také zbytek šafránového vývaru (sklenici vývaru si nechte stranou). Když jsou těstoviny al dente, slijte je.
- Do pánve v liškami přidejte zbývající slaninu a posypte petrželkou. Vařte asi 2–3 minuty, poté přidejte uvařené těstoviny.
Pár minut je v pánvi přehazujte. Pokud se vám těstoviny s liškami zdají příliš suché, dle potřeby přilejte další šafránový vývar, který jste si odložili stranou. Pokrm podávejte ještě horký.
Dobrou chuť!