Hovězí po burgundsku - Boeuf Bourguignon

 

Příprava 

Vaření/Pečení

Celková doba

 30 min         

 3,5 h

4 h 

 

Ingredience pro 4 osoby

  • 170 g nakrájené pancetty na kostičky
  • 1 lžíce oleje
  • 1,3 kg hovězího masa nakrájeného na kostky (přední, zadní, kližka, hovězí péro, ořech nebo vrchní či spodní šál)
  • 1 mrkev, 1 cibule
  • 1 lžička soli, ¼ lžičky pepře
  • 30 g rýžové mouky
  • 700 ml červeného vína typu Cabernet
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 3 snítky tymiánu, 1 bobkový list
  • 600 ml vývaru, který byl připraven ze 3 lžičky instantního hovězího vývaru Bauer

 

Na dochucení, ozdobení (není nutné):

  • 4 lžíce másla
  • 6-8ks menší šalotky
  • 300 g žampionů

 

Postup:

Maso nakrájejte na kostky velké asi 5 cm. Pancettu a mrkev nakrájejte na malinké kostičky, asi 0,5 cm velké. Cibuli nakrájejte nadrobno. Troubu předehřejte na 160 ⁰C.

Rozpalte velký hrnec, který bude možné dát do trouby. Na oleji opečte pancettu, nechte pustit tuk. Přilijte olej, rozpalte plotýnku a vložte do hrnce maso, které je třeba zprudka opéct ze všech stran. Osolte a opepřete. Přidejte nakrájenou mrkev a 5 minut za stálého míchání opékejte. Přidejte nakrájenou cibuli a opět opékejte ještě 5 minut. Během opékání občas promíchejte.

Když se zelenina opeče, podlijte vínem, přidejte protlak, česnek, zasypte moukou a minutu míchejte. Přidejte tymián, rozmarýn a bobkový list. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte odvařit víno cca. na polovinu. Občas promíchejte.

Když se svaří víno, přilijte vývar. Přikryjte poklicí, přiveďte k varu a vložte do trouby. Pečte cca. 2,5 hodiny na 130°. Pak hrnec odklopte a pečte ještě půl hodiny. Každou hodinu v troubě lehce promícháme.

Podle množství omáčky na konci pečení, můžeme ještě zredukovat na pltně. Kdo má jád omáčku jemnou, maso vyndá z hrnce a omáčku propasíruje.

K dokonalosti už chybí jen na másle orestované šalotky a žampińy, které nakrájejte na větší kousky a cca. 5 minut restujte (můžete i se lžičkou medu). Ty poté na talíři nasypte na maso Podávat můžete s pečivem, těstovinami nebo s bramborovou kaší.

 

DOBROU CHUŤ !

BAUER/Beef-hovezi-po-burgundsku-02.png

Zpět do obchodu